ASTRIA FESTIVAL

Oude kerk Vichte
3, 4 en 5 november 2017.

Astria Oboe Trio organiseert zijn eerste driedaagse festival in de sfeervolle oude kerk van Vichte. We brengen elke avond een ander zinnenprikkelend programma. Laat je betoveren door onze topmusici in deze intieme setting.

Na elk concert volgt een exclusieve receptie in de gebouwen van De Groene Poort.

PROGRAMMA

Vrijdag 3 november om 20u:  Love Bade Me Welcome

Astria Oboe Trio

Lore Binon: sopraan

Anouk Sturtewagen: harp

Deze voorstelling sleept je mee in de mystieke wereld van de liederen van Ralph Vaughan-Williams (1872-1958).
Vaughan-Williams wordt beschouwd als één van de belangrijkste Engelse componisten na Henry Purcell. Hij was een centrale figuur in het Engelse muziekleven, alleen al vanwege zijn lange carrière als leraar, dirigent en vriend van veel jongere componisten en dirigenten. Bekende musicologen omschreven zijn prachtige oeuvre als volgt: ‘Als je dat Engelse in de muziek al in woorden ingekapseld zou kunnen krijgen, dan zouden die woorden waarschijnlijk zijn: ogenschijnlijk vertrouwd en gewoon, toch diep en mystiek, maar ook lyrisch, melodisch, melancholisch, nostalgisch en van alle tijden’.

Zaterdag 4 november om 20u: Seven Tears

7 tranen, 7 emoties.
John Dowland publiceert in 1604 zijn Lachrimae, Seven Tears. In dit absolute meesterwerk onthult de Londense componist en luitspeler een persoonlijke wereld van intens verdriet, woede en melancholie, verzacht door momenten van vreugde en blijdschap. Astria Oboe Trio & Ensemble HaftCraft slaan de handen in elkaar om dit bijzondere project vorm te geven. De Est Mark Raidpere, één van de meest gerenommeerde videokunstenaars van onze tijd, voorziet deze beladen thematiek van bewegende en statische beelden. Topcomponist Tõnu Kõrvits (ECM new series label), eveneens uit Estland, ging aan de slag om zijn eigen Zeven Tranen te componeren als reflectie op Dowland’s Lachrimae. De gedurfde combinatie van de authentieke taal van Dowland en de hedendaagse emotionele toonspraak van Kõrvits maakt van het geheel een unieke belevenis. Ondersteund door de hemelse klanken van de aartsluit wordt deze aangrijpende voorstelling gespeeld door de complete familie van dubbelrietinstrumenten: hobo, oboe d’amore, engelse hoorn, fagot en contrafagot. De homogene klank van de vijf instrumenten staat garant voor een rijk en genuanceerd kleurenpalet. Deze voorstelling is niet alleen een muzikale herinnering aan de zeven tranen van Dowland, maar ook een queeste naar de zeven tranen van de hedendaagse mens.

Astria Oboe Trio
Bert Helsen: fagot
Filip Neyens: contrafagot
Jurgen De Bruyn: aartsluit

Zondag 5 november om 18u: Paris during the roaring Twenties

De jaren ’20 van de voorbije eeuw werden gekenmerkt door een heropleving van de kunsten na de gruwel van de Eerste Wereldoorlog. Verschillende kunststromingen of individuele artiesten ontstonden vanuit een reactie op die Wereldoorlog: mijmerend naar het verleden (neo-stijlen), radicaal toekomstgericht denken (futuristen) of vluchten in absurdisme (dadaïsten). Tijdens dit concert brengen we een aantal werken van componisten die tijdens de jaren ’20 actief waren in Parijs. Het bruisend artistieke klimaat van deze stad heeft een ongelooflijke variëteit aan stijlen en muziek opgeleverd. Bij elk van de werken maken we de brug naar poëzie en schilderkunst, zodat het publiek een totaalbeeld voorgeschoteld krijgt van dit boeiende decennium.

Astria Oboe Trio en Blazersensemble Vooruit olv Erik Desimpelaere

Het Astria Festival wordt gepresenteerd door Kurt Van Eeghem

TICKETS

Festivalpas met receptie: 100€
Festivalpas zonder receptie: 40€
1 concert met receptie: 40€
1 concert zonder receptie: 15€
-18 jaar en leerlingen academies Kortrijk, Harelbeke, Waregem: 10€ voor 1 concert

Ticketverkoop start vanaf 1 september 2017
Bestellen via astriafestival@gmail.com  

Sponsoring

Voor sponsoring, gelieve contact op te nemen met Edith Vervliet:
edith@spi-outsourcing.com
+32 479 99 33 87

using allyou.net